In 1957 is onze overheid gestart met een vaccinatieprogramma. Dit om ernstige infectieziekten terug te dringen, al dan niet te verbannen. Het resultaat mag er zijn. Tegenwoordig komen dergelijke ernstige ziekten bijna niet meer voor en als ze al optreden is dat vaak in een hele milde vorm.
Ondanks dit geweldige resultaat beginnen steeds meer ouders een vraagstuk van dit onderwerp te maken.
Kind laten inenten of niet?
De bekendste groep die hun kinderen niet wil laten inenten is de groep die deze keuze uit religieuze overweging neemt. Zij zijn van mening dat enkel God bepaalt wie wel of niet ziek wordt. Een epidemie ligt dan op de loer en kan verschrikkelijke gevolgen hebben. De mazelenepidemie is daar een voorbeeld van. Niet alleen het niet ingeënte kind kan ernstig ziek worden of zelfs overlijden, er bestaat ook de mogelijkheid dat een gezonde baby, die nog niet ingeënt kan worden, besmet raakt.
Kind inenten of niet is bij bovenstaande groep, met gegeven argument, geen vraagstuk. Bij vele andere ouders wel. Een vergelijking met met autisme kan daarbij soms gemaakt worden. Dit is alleen nooit wetenschappelijk bewezen.
Ook een gezonde baby bloot moeten stellen aan de inentingen kan de vraag of een kind inenten of niet zinvol is. Zeker als je daar bijneemt dat de de infectieziekten tegenwoordig nagenoeg niet meer voorkomen.
Welke reden ouders ook hebben. Een kind laten inenten of niet is een keuze die er mag zijn. Het vaccinatieprogramma is namelijk niet verplicht. Het wordt gratis aangeboden door onze overheid en dient ter bescherming.
Wie geen gebruik wil maken van dit programma is daar dus helemaal vrij in. Toch zitten aan het niet vaccineren van kinderen wel gevolgen. Denk hierbij aan kinderdagverblijven of scholen.
Mag een kinderdagverblijf niet ingeënte kinderen weigeren?
Het overgrote deel dat zijn kinderen wel alle vaccinaties geeft en zal geven, zal hier volmondig ja op zeggen. Bij een aanmelding op een kinderdagverblijf wordt de vraag dikwijls al gesteld. Echter, zo eenvoudig ligt het weren van niet ingeënte kinderen niet. Het vaccinatieprogramma is, zoals hier boven vermeld staat, namelijk niet verplicht, bovendien is er vrijheid van godsdienst. Je mag dus stellen dat het weren van niet gevaccineerde niet mag.
Kind inenten tegen waterpokken
Een kind inenten tegen waterpokken zit niet in het vaccinatieprogramma. Het is echter wel mogelijk. Deze vaccinatie wordt dan veelal door de huisarts gegeven. Er gaan wel stemmen op om deze vaccinatie op te laten nemen in het programma. Niet alleen omdat zwangere vrouwen die besmet raken met de waterpokken zeer ziek kunnen worden, maar ook om gordelroos milder te stemmen op oudere leeftijd.
Wat je merkt aan het vaccinatieprogramma is dat het door de jaren heen breder geworden is. Daar waar in 1957 werd gestart met 4 ziekten (difterie, kinkhoest, tetanus en polio), zijn dan er tegenwoordig 12 (difterie, kinkhoest, tetanus, polio, mazelen, baarmoederhalskanker, bof, hepatitis B, Hlb, Meningokokkenziekte C, Pneumokokkenziekte en Rode Hond).