Femme logo

Met je kind praten over alcoholgebruik

Het is belangrijk om als ouder te voorkomen dat je kinderen veel alcohol drinken op jonge leeftijd. Ondanks wat je hen zegt zullen pubers vaak toch hun eigen zin doordrijven en de gevolgen ondervinden. Er bestaat echter wel een goede manier om overmatig alcoholgebruik te voorkomen. Wat doe je best als kinderen wil beginnen drinken of dit al doen?

via GIPHY

 

Begin vroeg te praten

Je kan het beste op vroege leeftijd al gesprekken aangaan, op elk relevant moment. Wanneer er een accident is in je gemeenschap kan je je kind ervoor waarschuwen. Ook al is hij nog maar 7 jaar oud. Als je er vaak over praat gaan ze het zeker onthouden en een automatische afkeer ontwikkelen wanneer ze alcohol aangeboden krijgen. Probeer wel enkel erover te praten als er zich een kans voordoet. Begin er niet steeds opnieuw over. Dit kan er net voor zorgen dat pubers het omgekeerde doen van wat het beste voor hen is. Het beste houd je de communicatie open. Maak er een interactief gesprek van en beantwoord hun vragen.

Geef de feiten

Argumenten zijn misschien weerlegbaar maar feiten niet. Als je kind je vraagt: ´Waarom zou ik wachten tot ik 18 ben?´ Zeg dan dat hun brein nog steeds aan het ontwikkelen is. De hersencellen die nu door alcohol doodgaan zijn er eigenlijk veel meer omdat ze nog moeten splitsen. Alcoholgebruik maakt je minder slim en blij voor de rest van je leven.

Geef hen les in plaats van hen te controleren

Je kan je kind toch niet controleren wanneer hij/zij de deur uit is en naar een fuif gaat. Stel eerder vragen zoals: Waarom denk je dat kinderen op vroege leeftijd alcohol drinken? of wat doen je vrienden als ze op een fuif zijn?

afbeelding: Unsplash.com door Alex Holyoake

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif