Eindelijk, je kindje is geboren! Je leven staat volledig in het teken van je baby en je zit in een totaal nieuwe levensfase. Je bent vanaf het moment dat je kindje is geboren, een ouder. Alles is nieuw en vooral spannend. Vooral als de eerste nacht samen met jullie baby eraan komt. Het is begrijpelijk dat veel kersverse ouders het ongelooflijk spannend en soms ook een beetje eng vinden om de eerste nacht alleen met de baby te zijn, zonder de hulp van een kraamverzorgster.
Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar hou je hoofd koel en laat het gewoon op je afkomen, wat er de eerste week van je baby allemaal kan en gaat gebeuren. Een flinke dosis gezond verstand en natuurlijk instinct is alles wat je als ouder voor je nieuwe baby kunt betekenen.
Het verkennen van alle geluidjes
De eerste week moeten jullie de baby nog helemaal leren kennen. Alle geluidjes die een baby maakt, kan voor jonge ouders vertederend, maar ook verrassend zijn. De eerste uren na de geboorte is een baby meestal klaarwakker. Met grote nieuwsgierige ogen nemen ze je op, waarna ze vaak van alle indrukken die ze hebben opgedaan weer in slaap vallen. Het is niet zo gek als een baby wakker wordt dan gaat huilen. De onderstaande tips kunnen ouders helpen om de eerste week met hun kindje goed door te komen. Als nieuwbakken ouders kunnen eerste week baby vermoeiend zijn. Dit is heel herkenbaar en eigenlijk heel gewoon.
Eerste week baby slapen
Het is ontzettend wennen, en bereid jezelf voor: de eerste tijd zul je weinig slaap krijgen door de voeding die je baby om de drie uur nodig heeft. De eerste week baby slapen veel. Toch kun je het gevoel krijgen dat je alleen maar aan het voeden, verschonen en troosten bent. Maar nachtvoedingen zijn periodiek en op den duur slaat jouw baby de drie uur in de nacht over. Probeer tijdens het slapen van de baby ook een dutje te doen.
Eerste week baby huilen
Allereerst zal een baby huilen, om zo jullie aandacht te krijgen. Het is het enige communicatiemiddel wat een pasgeborene nog heeft. En ouders reageren er gelukkig ook op. Een baby huilt, omdat het iets nodig heeft. Voeding, schone luier, troost of een knuffel. Maar slaat ook aan als er een boer in de weg zit, warm of te koud heeft of als het pijn heeft of te moe is. Je leert je kindje goed kennen als hij huilt. Lichaamstaal is erg belangrijk om alle soorten huilgeluidjes te herkennen. In de eerste week baby huilen ga altijd op je gevoel af.
Eerste week baby zwaar
Dat de eerste week baby zwaar kan zijn is waar. Je bent zelf nog herstellende van de bevalling en moe. Het moederschap kan soms tegenvallen, als je nog in een achtbaan vol emoties zit. Het is niet alleen een roze wolk, je kunt er keihard vanaf donderen. Durf te vragen voor hulp. Schrijf al je vragen en problemen op en leg het voor aan de kraamverzorgster of huisarts. De eerste week baby vermoeiend? Iedere jonge ouder zal dat beamen.